Mongolia – Tara cerului albastru Andreea Maftei

Andreea Maftei
Mongolia – Tara cerului albastru

Cand spui Mongolia, te gandesti la o tara bogata in istorie, Genghis Khan, cai si, bineinteles, peisajele care iti taie respiratia. Probabil multi dintre voi se gandesc ce ar putea face in Mongolia, nefiind o destinatie atat de populara.

Am petrecut 8 nopti experimentand stilul de viata nomad, am calarit camile in Desertul Gobi, am vazut caii salbatici de odinioara disparuti, ne-am scaldat in izvoarele termale. Am vizitat, de asemenea, cea mai veche si prima manastire in Mongolia care se numeste Erdene Zuu, ne-am bucurat de plimbarile in natura prin paduri acoperite cu flori colorate, am vizitat familiile de nomazi si ne-am delectate cu produse traditionale mongole cum ar fi carnea de cal, vodka mongola sau laptele de iapa fermentat. 

Mongolia este a 19-a tara ca marime din lume si este una dintre tarile cu cea mai mica densitate a populatiei - mongolii sunt aproape la fel de numerosi ca si caii. Aceasta tara este formata in principal din stepa, desert si paduri. Clima aici este uscata, fara nori si precipitatii. Se spune ca soarele straluceste 250 de zile pe an in Mongolia, dar nu vor fi zile fierbinti de vara si asta din cauza altitudinii si a climei continentale. Cea mai buna perioada de vizitat Mongolia este intre iunie si august. Ca si fauna, Mongolia este casa leopardului de zapada si a ibex-ului. De asemenea, camilele cu doua cocoase sunt si ele raspandite deoarece candva au fost folosite pe Drumul Matasii, datorita tolerantei lor la frig si seceta.

Mongolia are multe festivaluri, insa cel mai cunoscut este Festivalul Nadaam care include trei activitati: tir cu arcul, calarie si lupte. Pe langa acestea, festivalul include, de asemenea, muzica si dans traditional mongol, facand din acesta un eveniment sportiv si social important pentru localnici. Sportul national al Mongoliei este wrestling-ul, urmat de cursele de cai.

Ne-am simtit foarte bine primiti in tara lor. Mongolii isi trateaza oaspetii cu mare respect iar acest lucru s-a vazut la primul contact cu acestia. Am fost invitati la ei in iurta si ne-au oferit lapte de iapa fermentat, acest lucru fiind semn de respect din partea lor. Peste 87% din populatie este budista, iar restul sunt musulmani sau samanisti. 

Mongolia moderna este o ramasita a Imperiului Mongol fondat de Genghis Khan. Cel putin unul din 200 de barbati este ruda cu Genghis Khan. Imperiul Mongol, cel mai mare imperiu din lume, a durat mai bine de 150 de ani dar luptele interne si atacurile din partea imperiilor vecine au dus la dezintegrarea lui. Dupa destramarea Imperiului Mongol, in zona inca au existat khaganate mai mici, conduse de mongoli.

In timp ce aproape jumatate din populatia mongola traieste in capitala Ulanbataar si in putinele sate presarate in jurul ei, restul populatiei duce un stil de viata nomad, nu foarte diferit de cel al stramosilor lor de sute de ani. Nomazii mongoli traiesc in corturi numite iurte, impreuna cu familiile si animalele lor. Se muta pentru a gasi noi pasuni sau pentru a se proteja de conditiile meteorologice extreme. 

Desertul Gobi, cel mai are din Asia si al cincilea ca marime din lume, este situat in Mongolia. Gobi a fost candva mare si astazi este plin de fosile marine. Aici, Roy Chapman Andrews a descoperit primul ou de dinozaur.

Alimentatia mongolilor este bazata exclusiv pe carnea de oaie, Mongolia fiind cel mai mare consumator de carne de oaie din lume. Fructele si legumele sunt importate, insa nu prea se gasesc in dieta lor. Bucataria mongola consta in principal in produse lactate, carne si grasimi animale. Cel mai cunoscut fel de mancare in zona rurala este tocana de miel.

Aproape tot pamantul Mongoliei este nelocuit, cu frumusetea naturala variind de la munti in partea de nord pana la semi-desert in partea de sud si de la muntii inzapeziti din vest pana la stepele inverzite din est.

Adauga Mongolia pe lista ta de vacante si asigura-te ca te familiarizezi cu cultura locala inainte de a pleca in excursie. Nu iti fie teama sa incerci stilul de viata nomad timp de cateva zile in calatoria ta. Va fi o experienta culturala uimitoare care te va duce inapoi in timp.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/persoana, efectuata in perioada 04.09.2023 - 04.11.2024, ora 17:00.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia

 
Mii de vacante, 3 platforme diferite de rezervare. Orice ai alege, suntem aici pentru tine!